نرخ ارز چیست ؟
در این نوشته می خواهیم بدانیم چند نوع نرخ ارز در کشورمان وجود دارد و معنای آن چیست با ما همراه باشید.
نرخ ارز مقدار پولی است که برای گرفتن واحد پول کشور دیگر باید بپردازیم. درواقع به پول های خارجی ارز گفته می شود به عبارت دیگر به واحدهای پولی که در کشورهای دیگر جز کشور اصلی داد و ستد شود ارز می گویند. در بازار ایران 8 نوع نرخ ارز وجود دارد که به همگی آن ها اشاره می کنیم.
قیمت ارز آزاد
قیمت ارز آزاد همانگونه که از نامش پیداست قیمت خرید و فروش ارز در بازار غیررسمی و غیردولتی می باشد. بیشتر مبادلات عموم مردم در این بازار صورت می گیرد و دسترسی به آن برای عموم امکان پذیر بوده این نرخ از بیشترین مقبولیت عمومی برخوردار است و بیشتر محاسبات و مبادلات بر مبنای آن صورت می گیرد.
قیمت ارز دولتی
نرخ ارز دولتی قیمت های است که از مرکز مبادلات ارزی اعلام می شود. هر روز یک نوبت اعلام و عموما بعنوان نرخ دولتی یا رسمی ارز گفته می شود. مرکز مبادلات ارزی زیرنظر بانک مرکزی و جهت ساماندهی عرضه و تقاضای ارزها در شبکه بین بانکی کشور ایجاد و راه اندازی شده است. این ارز به چند قلم کالاهای اساسی مانند برنج، گندم، گوشت و مرغ تعلق می گرفت که امروزه بسیاری از اغلام را پشتیبانی نمی کند. این نرخ به وسیله ی بانک مرکزی تعیین می شود و به ندرت ممکن است دچار تغییر گردد. از ابتدای سال 1397 تا به امروز و پس از اعلام نرخ 4200 تومان، ثابت مانده است. همانگونه که می دانید قیمت دلار دولتی با نرخ دلار آزاد فاصله بسیاری دارد.
نرخ ارز سنا
قیمت ارز سنا به قیمت های محاسبه و اعلامی در سامانه سنا گفته می شود. این سامانه زیرنظر بانک مرکزی قرار دارد. این نرخ ها میانگین نرخ خرید و فروش ارز، بر مبنای معاملات ثبت شده در این سامانه است که توسط صرافی های مجاز کل کشور صورت می گیرد.
بیشتر بخوانید: سامانه سنا چیست و چه مزایایی دارد؟
نرخ ارز نیما
مخخف عبارت نیما “نظام یکپارچهی معاملات ارزی” است و منظور از نرخ ارز در سامانه نیما یا نرخ نیمایی، قیمت مبادله ارز در این سامانه می باشد. این سامانه با هدف تسهیل تامین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز ایجاد شد. سامانه نیما راه اندازی شد تا افرادی که می خواهند ارز بخرند بتوانند درخواست خود را در یک بستر یکپارچه در اختیار فروشندگان ارز قرار دهند و فروشندهای که می خواهد تا ارائهی خدمات دهد بتواند در بستری رقابتی، پیشنهاد خریدار ارز را پاسخ دهد. به عبارت ساده تر سامانه ی نیما بستری آنلاین برای خرید و فروش ارز است که به وسیله ی بانک مرکزی راه اندازی و مدیریت می شود.
بیشتر بخوانید: سامانه نیما و حواله نیمایی
قیمت حواله ارزی
منظور از نرخ حواله ارزی، نرخ ارسال ارزها جهت حوالجات به وسیله ی صرافی هاست. درواقع حواله نوعی دستور پرداخت است که یک بانک، صرافی یا مؤسسه مالی به درخواست مشتری خود، به یکی از موسسات همکار(کارگزار) خود در خارج از کشور، حواله ای را صادر می کند و از آن موسسه می خواهد مبلغ حواله را به ذی نفع آن (دریافت کننده وجه که مشتری معین می نماید) پرداخت کند. این عمل توسط بانک ها یا در صرافی های مجاز صورت می گیرد.
قیمت بازار متشکل ارزی
نرخ بازار متشکل ارزی درواقع نرخ های اعلامی است که در این سامانه اعلام می شود. بازار متشکل ارزی در سال 1398 تاسیس شد و هدف از ایجاد آن، به وجود آوردن بستری الکترونیک جهت مبادلات ارزی و ارتباط عرضه کنندگان و متقاضیان ارز است و یکی از شرکت های تابعه یا نوعا ذیل نظارت بانک مرکزی می باشد.
قیمت ارز در کشورهای همجوار
قیمت خرید و فروش ارز در کشورهای همسایه ای است که با ایران تعاملات بازرگانی وسیعی دارند. این میزان تعاملات بازرگانی منجر به مبادلات ارزی وسیعی می شود که می تواند بر نرخ ارزی کشور تاثیر بگذارد. برای مثال نرخ ارزها در کشور افغانستان. دلار بعنوان ارز مبنای مبادلات، نقش مهم تری داشته بنابراین مواردی چون نرخ دلار در افغانستان یا نرخ دلار در سلیمانیه عراق در این میان پررنگ تر خواهد بود.
نرخ معاملات فردایی
منظور از نرخ فردایی، قیمت معامله ارز در گروه هایی است که اقدام به معاملات فردایی می کنند. معاملات فردایی معاملاتی هستند که معامله در حال حاضر انجام می شود اما تحویل ارز در روز یا روزهای آینده صورت می گیرد.